Kompletny przewodnik po dystansach społecznych dla barów, pubów, restauracji i kawiarni

24 września 2020

Oto wszystko, co musisz wiedzieć, aby przygotować swój biznes:

Pomyśl o układzie

Zanim zaczniesz myśleć o ponownym otwarciu drzwi dla publiczności, będziesz musiał poświęcić trochę czasu na przygotowanie swojego lokalu. A w przypadku kawiarni, restauracji i pubów oznacza to odpowiednie dostosowanie stołów i układu pomieszczeń dla klientów.
Do tej pory wszyscy przestrzegali dwumetrowej zasady społecznego dystansu.

Ale ostatnie porady dla restauracji nieco się zmieniły:

Tam, gdzie odległość 2 metrów nie jest możliwa, akceptowalna jest teraz odległość 1 metra - o ile podejmuje się kroki w celu zmniejszenia ryzyka.

Więc co to dokładnie oznacza?

Oznacza to, że jeśli nie można trzymać się zasad 2 metrów, należy robić wszystko, co w naszej mocy, aby jeszcze bardziej ograniczyć ryzyko bliskiego kontaktu. To może oznaczać takie rzeczy jak:

  • Zmniejszenie liczby klientów, których wpuszczasz w dowolnym momencie
  • Oszałamiająca rezerwacja i czas wejścia w celu ograniczenia ruchu pieszego
  • Przenoszenie większej liczby klientów i stołów na zewnętrzne miejsca siedzące
  • Ale ostatnie porady rządu dla restauracji nieco się zmieniły: Albo za pomocą ochronnych przegródek ekranu do oddzielania stołów.

Niektóre lokale zamykają nawet tymczasowo swoje parkingi, aby dać im więcej miejsc na zewnątrz na stoły i ławki - co oznacza, że mogą zabrać w sumie więcej klientów, a jednocześnie utrzymać swoje wewnętrzne stoły w bezpiecznej i zdrowej odległości.

A jeśli Twoje miejsce jest już ciasne (lub masz niskie sufity), możesz wypróbować kilka ruchomych, chowanych ekranów z regulowaną wysokością - dzięki temu możesz utrzymać fizyczną barierę, jednocześnie zachowując elastyczność w sposobie aranżacji pomieszczenia.

Nie dawaj ludziom miejsca na zbieranie napojów i jedzenia.

Jeśli prowadzisz pub lub kawiarnię, jednym z najprostszych usprawnień, jakie możesz wprowadzić, jest zamknięcie strefy baru dla publiczności. Może to oznaczać trochę więcej pracy przy przenoszeniu się do obsługi stołowej, ale jest to jeden z najprostszych sposobów na zmniejszenie ilości kolejek i potencjalnych zgromadzeń na mniejszej przestrzeni.

Ale samo ogłoszenie tego nie wystarczy. Nawyki bywalców pubów są głęboko zakorzenione, więc trzeba będzie im stale przypominać o tym za pomocą czytelnych oznaczeń i plakatów, aby mieć pewność, że miejsca o ograniczonym dostępie są czyste. (Albo nawet bardziej mobilne Strut Cards, jeśli oczekujesz odrobiny prób i błędów podczas przenoszenia rzeczy i wypróbowywania nowych środków).

Podobnie, należy dokładnie przemyśleć wszystkie miejsca w restauracji, w których w naturalny sposób mogą tworzyć się kolejki - a następnie zrobić wszystko, co w naszej mocy, aby kolejki te były jak najbezpieczniejsze. W większości przypadków oznacza to wyznaczenie zalecanej bezpiecznej odległości na podłodze za pomocą zestawu winylowych naklejek podłogowych - lub nawet odseparowanie klientów za pomocą dzielnika ekranu, jeśli spodziewasz się wielu kolejek.

Wreszcie (a może przede wszystkim), trzeba będzie dać swoim klientom bezpieczne miejsce do zbierania zamówień na wynos. Jest prawdopodobne, że osoby zamawiające jedzenie na wynos są jednymi z najbardziej wrażliwych osób, które robią wszystko, aby uniknąć przestrzeni publicznej. W miarę możliwości staraj się więc stworzyć punkt zbiórki, który znajduje się blisko Twojego wejścia - lub najlepiej na zewnątrz! W związku z tym, że govenrment stale dokonuje przeglądu przepisów bezpieczeństwa w celu zniesienia blokady, możesz rozważyć zakup małej przenośnej drukarki, która pozwoli Ci drukować w podróży, to było można zmienić swoje plakaty POS natychmiast, zgodnie z wytycznymi rządowymi.

Nadążajcie za małymi rzeczami

Przy tak wielu nowych przepisach i pojawiających się co tydzień fragmentach porad, łatwo jest zgubić niektóre z najbardziej podstawowych praktyk dobrej higieny. Więc podczas otwierania swojej kawiarni lub restauracji na długo oczekiwane ponowne otwarcie, upewnij się, że nadal zwracasz uwagę na takie rzeczy:

  • Załóż maski i rękawice dla swojego personelu.
  • Stworzenie wystarczającej wentylacji
  • Dostarczanie dozowników mydła i środków sanitarnych (zarówno do pomieszczeń dla, jak i przestrzeni publicznych)
  • I wycieranie mebli i przedmiotów na stołach między każdym gościem lub grupą osób (zwłaszcza jeśli oszczędzasz pieniądze dzięki zmywalnym, wodoodpornym menu).

Gotowy, by znów zacząć witać swoich gości?

Przygotowanie pubu lub kawiarni do ponownego otwarcia nie musi być skomplikowane. Ale oznacza to również przygotowanie odpowiednich narzędzi i praktyk w celu zapewnienia bezpieczeństwa każdemu, kto odwiedzi Twoje miejsce.